27 програм з підтримки ЄС у сферах культури, мистецтва та креативу

Зібрали актуальні на літо гранти та резиденції, можливості та програми, стипендії та ініціативи, які допоможуть українським креативникам, митцям та культурним діячам розвиватися та отримувати дохід в Україні та Європі. Якщо ви у пошуках роботи — читайте нашу добірку 37 ресурсів з пошуку роботи для українок і українців в Європі та світі. Якщо ви у пошуках проф освіти — читайте нашу добірку 10 безкоштовних ресурсів для навчання креативу та діджиталу.

Хакатон 3.0: NFT Edition

Дедлайн: 10 липня 2022

Дозволить опанувати NFT-технології та представити власні витвори мистецтва в діджитал всесвіті. Для художників, музикантів, відеографів, дизайнерів, креативників, артменеджерів та веброзробників.

Україна

https://www.facebook.com/events/2247410248746212/

Youth4Regions

Дедлайн: 11 липня 2022

Програма для студентів та молодих журналістів від 18 до 30 років. Це можливість відвідати Брюссель, щоб дізнатися більше про політику ЄС у різних регіонах, познайомитися з відомими журналістами та взяти участь у прес-поїздках. Організатори забезпечать акредитацію на події та покриють витрати на подорож.

https://houseofeurope.org.ua/opportunity/360

Літературна резиденція

Дедлайн: 31 липня 2022

Це можливість поїхати до Польщі, щоб попрацювати над своїм письменницьким, перекладацьким або видавничим проєктом і долучитися до польського літературного життя. Організатори шукають авторів, які зможуть популяризувати українську та польську літературу. Учасники отримують: щомісячну стипендію розміром 600 євро, безкоштовне проживання у Кракові, покриття витрат на проїзд. Резиденція для українських письменників, перекладачів та професіоналів видавничої сфери триває від трьох до дев’яти місяців. Програмою опікується Інститут літератури в Кракові за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі.

https://houseofeurope.org.ua/opportunity/354

Kyiv Biennial

Дедлайн: 31 липня

Ініціатива з підтримки української мистецької та культурницької спільноти. Першочергове завдання ініціативи – надати фінансову допомогу людям, що залишились в Україні та забезпечити покриття їхніх базових потреб в умовах окупації та релокації.

Україна

https://houseofeurope.org.ua/opportunity/356

ІЗОЛЯЦІЯ

Дедлайн: 31 липня

Термінова підтримка працівників культури у розмірі 5000 грн. Це можливість отримати негайну матеріальну допомогу для митців та професіоналів сфери культури, які опинилися у скрутному становищі через війну росії проти України. Організатори підтримають людей як в Україні, так і за її межами, і покриють їхні базові професійні та особисті потреби. Ініціативою опікується фонд ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки House of Europe.

https://houseofeurope.org.ua/opportunity/364

ZEBRA Poetry Film Festival

Дедлайн: 1 серпня 2022

Конкурс для режисерів короткометражних фільмів, що базуються на віршах.

Німеччина

https://www.haus-fuer-poesie.org/en/zebra-poetry-film-festival/zebra-poetry-film-festival-2022/call-entries

Агенція митців у вигнанні

Ініціатива сфокусована на підтримці українських діячів культури у Франції, які вимушені були покинути свою країну через повномасштабну війну. Також ініціатива підтримує студентів у галузі культури та мистецтва.

Франція

https://aa-e.org/en/soutien-aux-artistes-ukrainiens-2

Artists at Risk

Європейська організація, яка має понад десять років досвіду надання підтримки митцям / митчиням в небезпеці спільно з Goethe-Institut допомагає українській мистецькій спільноті у разі потреби виїхати з країни, надає резиденції та сприяє в реалізації артпроєктів.

https://artistsatrisk.org/?lang=ua

https://www.goethe.de/uk/kul/ges/ser/zte.html

Artists at Risk Connection

Грант для митців з України, який може бути використаний для надання короткострокової допомоги на невідкладні потреби, наприклад: харчування, одяг, оренду, комунальні послуги, медичні рахунки, юридичну допомогу тощо. Для художників, скульпторів, кінематографістів, фотографів, карикатуристів, графічних дизайнерів, 2D/3D артистів, мультимедійних художників, дизайнерів текстилю, архітекторів, дизайнерів інтер’єру та міського простору, ремісників та народних майстрів, керамістів/гончарів, дизайнерів ювелірних виробів, режисерів художніх / короткометражних / документальних фільмів, мультфільмів та телебачення, декораторів, гримерів, художники візуальних ефектів, VFX спеціалістів.

США

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjOxBF4RI4eOYLEeM5OygmJ3eSsze4TSbpHgVqSb3qPcMPEA/viewform

Artists Support Ukraine

Грант для митців, що потребують екстреної допомоги в Україні для своєї безпеки та реалізації арт-проєктів. Для українських митців, мисткинь, кураторів, кураторок та працівників культури.

Україна

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSepgCsgqMYKx-elHdjuf9yD-dhrv2U-jlAL-3tsjvLZlIRRmA/viewform

Berlin Factory

Міжнародна спільнота інноваторів надає можливість амбітним умам із мистецтва, технологій та науки творити у спільній екосистемі. А саме пропонує українцям 6 місяців безкоштовного членства з доступом до локацій, нетворкінгу та внутрішніх можливостей.

Німеччина

https://factoryberlin.com/apply/

Borderland Foundation

Проживання протягом місяця, робоче місце та стипендія у розмірі 1000 євро.

Для українських художників, письменників, перекладачів та культурних діячів.

Польща

https://www.pogranicze.sejny.pl/en/news/dear-ukrainian-friends

Casa Wabi

Резиденція для українських художників від фонду Casa Wabi. Для участі необхідно надіслати своє портфоліо на пошту applications@casawabi.org

Мексика

https://casawabi.org

Cultural Aid Ukraine

Інформаційний пункт від ifa (Інститут міжнародних відносин у Штуттґарті) пропонує митцям й мисткиням, представникам культурної сфери та місцевим культурним інституціям з України: консультації, посередництво у контактах з представниками місцевої культурної сфери, культурний обмін у різних галузях і різні його формати, курси, нетворкінг з громадянським суспільством.

Німеччина

https://www.ifa.de/en/funding/cultural-aid-ukraine/

CulturEUkraine

Простір для співпраці та творчості допомагає українським митцям та творцям реалізовувати свої ідеї, приєднуватися до проєктів і резиденцій, отримувати допомогу з придбанням матеріалів. У центрі є спільний коворкінг, окремі студії та спільні майстерні для роботи, а також виставкові зали.

Литва

https://my.forms.app/form/6238f93817a64c6caea1cb0d

Culture of Solidarity Fund

Екстрена допомога митцям і культурним ініціативам в Україні від Культурного фонду Allianz та Європейського культурного фонду. Фонд підтримує європейські культурні ініціативи та ініціативи солідарності з Україною, що діють переважно в таких сферах: незалежні (культурні) медіа та медіаплатформи, культурні місця захисту та притулку для художників-біженців і діячів культури, мистецькі проєкти й виробництва, що виховують надію на мирне майбутнє України та всієї Європи.

https://kulturstiftung.allianz.de/en_EN/projects/culture-of-solidarity-fund.html

DOCU/HELP

Фонд підтримки для українських кінематографістів/-ок, які сміливо та відчайдушно документують події війни в Україні просто зараз.

Україна

https://docudays.ua/2022/news/kino/docuhelp-raising-money-to-support-the-filmmaking-community-in-ukraine/

Erasmus for Young Entrepreneurs

Програма обміну для підприємців-новачків і європейських менторів. На учасників чекатиме обмін досвідом до 6 місяців, дослідження іноземного ринку та ділові знайомства з професіоналами з інших країн Європи. Програма надає фінансову підтримку новим підприємцям під час обміну, що допоможе покрити витрати на проживання в іншій країні.

https://houseofeurope.org.ua/opportunity/74

Helsinki International Artist Programme

Резиденція для українських митців від Helsinki International Artist Programme, Frame Contemporary Art Finland, Connecting Points та Saari Residence. Оплачується проїзд та надається житло у Гельсінкі та Мюнямякі. Термін перебування становить від 1 тижня до 3 місяців.

Фінляндія

https://www.hiap.fi/ukrainian-aid/

Lithuanian Council for Culture

Тримісячні гранти у розмірі 1800 євро від Литовської ради з питань культури. Для діячів культури та мистецтва України, які знайшли прихисток у Литві, у галузях архітектури, бібліотечної справи, цирку, образотворчого мистецтва, дизайну, етнічної культури та народного мистецтва, фотографії, культурної спадщини, літератури, музейної справи, музики, танцю, міждисциплінарного мистецтва й театру.

Литва

http://www.ltkt.lt/en/news/605-open-call-for-grants-to-ukrainian-culture-and-art-creators.html

SEA Foundation

Проєкт пропонує термінову резиденцію для українських митців. Ініціатива триває протягом 3 місяців і забезпечує харчуванням, проживанням та невеликою стипендією. Для професійних українських митців, кураторів, кураторських колективів чи дуетів кураторів / художників, які є переселенцями чи тікають від війни.

Нідерланди

https://www.seafoundation.eu/funded-emergency-residency-netherlands-curator-ukraine-support/

Shelter for Ukrainian Artists

Координаційний офіс надавє допомогу людям із культурного середовища України як онлайн, так і фізично у Відні, Граці та Інсбруці. Ця платформа об’єднує культурних працівників України з установами, особами та ініціативами в Австрії, які готові підтримати їх.

https://www.artistshelp-ukraine.at/ua/

socl:e

Артколектив socl:e пропонує допомогу з житлом, оформленням документів і логістикою українським митцям, які тимчасово переїхали до Франції через війну. socl:e шукає інституції та мистецькі центри, що можуть запропонувати екстрені мистецькі резиденції у Франції.

https://www.soclecollectif.com/

Staromiejski Dom Kultury та місто Варшава

Інтервенційні стипендії розміром до 5000 польських злотих для художників з України. Програма вже фінансово підтримала 50 українських митців. Збір пропозицій ще триває – заявки, які зараз потраплять до резервного списку, розглядатимуться одразу після збільшення фінансування програми.

Польща

https://sdk.pl/wydarzenia/program_stypendialny_ukraina/

Ukrainian Artistic Task Force

Ініціатива українських митців та мисткинь для об’єднання та допомоги.

https://bit.ly/uataskforce

Український мистецький фонд екстреної допомоги

Одноразова фінансова допомога та стипендії до 3-х місяців культурним діячам та працівникам сфери культури. Для незалежних митців, кураторів і працівників сфери культури.

Україна

https://ueaf.moca.org.ua/ua.html

Unia Literacka

Довготривала допомога у професійних питаннях: стипендії, платні авторські вечори, співпраця з видавництвами. Для українських письменників і письменниць, перекладачок і перекладачів, а також загалом людям зі світу літератури.

Польща

Писати на імейл ukraina@unialiteracka.pl з описом своїх потреб, вас сконтактують з особами та інституціями, які нададуть безпосередню допомогу.

    116
    0