top of page

Інтерв'ю з креаторами | Райтерка Дарина

Резидентка платформи Дарина спеціалізується на текстах для реклами, медіа та соцмереж. Упевнена, що її робота допомагає клієнту правильно виразити ідею. Спілкування бізнесу і контент-мейкера вона порівнює з терапією. Тому переконана, що співпраця з грамотним креатором — це не розкіш, а необхідність для бізнесу, особливо на початковому етапі.

Резидентка платформи Дарина спеціалізується на текстах для реклами, медіа та соцмереж.

Розкажи трохи про себе та свій професійний бекграунд? Як давно займаєшся маркетингом та контентом? Як давно працюєш як фрилансер?

Моя історія почалася у 2012 році. Я була на другому курсі філософського факультету і цікавилася соціальними питаннями (як і чому люди проявляються через соціальні мережі, створюють своє віртуальне "Я", долучаються до онлайн-спільнот тощо) Вирішила заглибитися в діджитал саме шляхом копірайтингу, бо твори та есеї мені легко давалися ще зі школи. З філософією надалі не склалося, а от створення контенту стало невіддільною частиною життя. Спочатку працювала як фрилансер, потім перейшла у рекламну агенцію на фултайм.

Як на твою думку впливає контент на досягнення глобальних бізнес цілей клієнтів? Моя робота полягає у тому, аби допомогти клієнту правильно виразити ідею. Іноді вона на поверхні, і треба лише знайти доречні слова. Іноді ж її доводиться пошукати, але вона завжди є, це точно. Можна сказати, що спілкування з контент-мейкером — це як терапія, але для бізнесу. Давши чесні відповіді на питання з брифу, можна дізнатися чимало важливого про свій продукт, його справжні цілі, переваги та недоліки. З чітким баченням, яке "обличчя" вашого проєкту, яким голосом він "розмовляє" та з якою аудиторією, ставити бізнес-цілі та досягати їх стає набагато простіше. Я переконана, що співпраця з грамотним креатором — це не розкіш, а необхідність для бізнесу, особливо на початковому етапі.


Я переконана, що співпраця з грамотним креатором — це не розкіш, а необхідність для бізнесу, особливо на початковому етапі.

Як змінилося твоє життя та твоя робота з початком війни? Де ти зараз базуєшся? Через що довелося пройти?

18 лютого я приїхала у Славсько, аби трохи змінити обстановку, бо 26 лютого запланувала масштабний переїзд зі старої київської квартири на нову. Як розумієте, не склалося :)


Мені дуже пощастило: я не чула вибухів, не ночувала в метро і не їхала хтозна-куди евакуаційними потягами. Навіть будинок у Славському не довелося міняти — просто стало більше сусідів.


Війна — це страшно, навіть коли ти в безпеці. Найбільшим "сюрпризом" стало погіршення когнітивних здібностей — а для інтелектуальної діяльності, як розумієте, це наріжне питання. Ти постійно забуваєш, що збиралась робити, не маєш сил і водночас відчуваєш, що МУСИШ ЩОСЬ РОБИТИ. Постковідні симптоми у порівнянні з цим — іграшки.


Твої поради іншим креаторам, які поїхали через війну з рідного міста або України: що робити? чого уникати?

Маю кілька речей, які виявились дуже результативними у роботі з цими проблемами. Думаю, вони можуть допомогти й іншим:

  1. Нікого з нас не вчили жити у війні. Тож чому ми вимагаємо від себе зібраності, якихось "правильних" дій чи думок? Оскільки ми не маємо усталеної "норми" для цих часів, то нормально майже усе, що ми робимо.

  2. Відволікатися. 24 лютого ніхто з нас не гуглив час та місце початку війни, однак ми дізналися про неї дуже швидко. Тож якщо є можливість робити щось, крім скролінгу новин — варто спробувати. Принаймні, моїй психіці це дуже допомогло.

  3. Увага до себе. Мій друг, який лишився в Києві, з перших днів казав, що замість панікувати, краще йдіть займайтесь спортом. Тоді я думала "Та як? Це ж неможливо". Однак десь за два тижні сама до цього прийшла. Наше здоров'я — ментальне теж — наша відповідальність. Тому треба бодай спробувати потроху повертатися до речей, які радували раніше. Спорт, масажі чи прогулянки — будь-яка діяльність, якою ви займаєтеся з концентрацією на власних відчуттях.


Як змінився твій підхід / інструменти у пошуку клієнтів? За якими критеріями шукаєш клієнтів / проєкти зараз? Які проєкти точно не розглядатимеш?

Певно, всі бачили мем "Перевірив, чи платить бізнес податки, чи виплачує зарплати, чи не співпрацює з РФ — і лише тоді купив труси". Десь так, мабуть, зараз проєкти й обираються.


Мені дуже приємно працювати над задачею, де є чому навчитися або де ідея співзвучна моїй. Для мене це вже не стільки про гроші, скільки про можливість увиразнити та донести цю ідею до широкого загалу. Тому є одна громадська організація, якій я допомагала безкоштовно, є екологічний бренд, з яким я вже чотири роки працюю за мінімальну оплату. З цих же причин обожнюю роботу з психологами та з сучасними б’юті та модою — якщо вони про інклюзивність та любов до себе, звісно.


Ця ж штука працює і навпаки — якщо ідея не викликає нічого, крім "ну треба зробити" — значить, не треба. Обов'язково знайдеться фрілансер, кому ця тема "зайде" і робота буде зроблена значно якісніше. Тож навіщо витрачати свої та клієнтські час та нерви?


Що важливо для тебе в роботі з клієнтом / над проєктом?

Діалог. А це і про донести свою думку, і про вміння слухати та чути іншого. Без якісного діалогу неможливо знайти "обличчя" вашого бізнесу. А без нього ні крутих креативів, ні досягнутих бізнес-цілей не буде. Тож, будь ласка, якщо ви замовник — знайдіть час, щоб відповісти на усі питання фрилансера якомога детальніше. Це дуже важливо.


 Обов'язково знайдеться фрілансер, кому ця тема "зайде" і робота буде зроблена значно якісніше. Тож навіщо витрачати свої та клієнтські час та нерви?

Розкажи про досвід роботи із платформою Taker | Maker та її клієнтами. Як дізналася про платформу? Які бар'єри / побоювання були? Чи виправдала платформа твої очікування?

Про платформу вже досить давно розказала подруга. Якщо чесно, побоювань не було, бо не було й особливих сподівань — досвід роботи з посередниками до цього успіху не мав. Тож подумала "Ну а раптом" — і була приємно здивована, що клієнти дійсно з'явилися, причому завжди з цікавими та різноманітними задачами. Власне, це найбільше і подобається у співпраці з платформою: точно знаєш, що проєкт буде цікавим, а оплата — гідною (і взагалі, що вона точно буде і буде вчасно). Зауважень поки не маю.


З якими викликами в роботі з клієнтами найчастіше стикаєшся зараз?

Виклик тільки один — з війною роботи стало значно менше. Ясно, що проєкти зі сфери моди, розваг та краси відійшли на задній план — але оскільки вони й не були основною сферою доходу, втратила я небагато. Я не маю фінансових проблем завдяки одному стабільному проєкту, а от за роботою "для душі" сумую. З надією дивлюся на те, як бізнес оживає, як з'являється мотив "спробуємо жити як раніше" — може, скоро й моя допомога знадобиться.


Поради клієнтам з пошуку/вибору креатора: як знайти того, хто точно зробить роботу, як потрібно?

У кожного креатора з досвідом вочевидь буде прослідковуватися улюблена тема чи стиль. Те, до чого душа лежить, так би мовити. Якщо цього не помітно з портфоліо, можна запитати про це у самого креатора. І якщо це метч — з цією людиною ви точно зробите свій проєкт ще крутішим.


Поради креаторам: як стати креатором, з яким завжди хочеться працювати?

  1. Бути чесними з клієнтом та собою. Всіх грошей не заробити, і якщо проєкт одразу "не ваш", не варто витрачати час іншої людини на довготривалі роздуми чи неякісне виконання.

  2. Підготуйте запитання. У мене є зразок брифу для клієнта, який я адаптую під кожен окремий запит. При розмові з замовником, якщо не отримую потрібну інформацію — перечитую цей список, де зібрані усі можливі важливі питання. Дуже допомагає не розгубитися.

  3. Ставте реальні терміни. Краще взяти трохи більше часу на роботу, ніж підставити людину своїм запізненням.

109 переглядів
bottom of page