top of page

Бриф на дизайн: як ефективно ставити завдання дизайнеру

Успіх проєкту залежить не тільки від таланту дизайнера, але й від якісного брифу, який допомагає інтерпретувати бажання клієнта у дизайн. Бриф – це ключовий елемент взаємодії між клієнтом і дизайнером, тому його підготовка вимагає уваги до деталей і глибоко розуміння бекграунду проєкту. Як скласти ідеальний бриф для дизайнера, щоб ваш проєкт став успішним та був зрозумілим для всіх сторін?


Бриф на дизайн: як ефективно ставити завдання дизайнеру

Історія виникнення брифу пов'язана з розвитком реклами та маркетингу в кінці XIX – початку XX століття. У той час компанії все частіше почали звертатися до рекламних агенцій з проханням розробити рекламу, проте не завжди давали достатньо детальних вказівок. Це часто призводило до невдалих рекламних кампаній, які не відповідали бажаному ефекту та не залучали цільову аудиторію.


У 1910 році виникла перша рекламна агенція, яка спеціалізувалася на рекламі жіночих товарів. У цій агенції почали використовувати документ, який містив вказівки щодо потреб та бажань цільової аудиторії, а також характеристики товару та конкурентів. Цей документ отримав назву "brief" (англ. короткий опис, огляд) і став першим кроком у створенні сучасного брифу.


З часом використання брифу поширилося за межі реклами та маркетингу на інші галузі, такі як графічний дизайн, розробка веб-сайтів та архітектура. Сьогодні бриф залишається неодмінною частиною процесу дизайну, допомагаючи визначати параметри проєкту та встановлювати очікування як для клієнта, так і для креатора.


Отже, як скласти ідеальний бриф для дизайнера, щоб ваш проєкт став успішним та був зрозумілим для всіх сторін?


Контекст: почніть з опису вашої компанії, чим вона займається, які має бізнес цілі. Напишіть, хто ваша цільова аудиторія, які у неї потреби й вподобання. Додайте інформацію про ваших конкурентів і чим ваша компанія / бренд / продукт відрізняється від них у тому числі що робить їхній дизайн унікальним. А також які завдання повинні бути вирішені дизайном.


Загальні вимоги: вкажіть, які матеріали повинні бути розроблені (наприклад, логотип, веб-сайт, пакування тощо) та які основні функції повинні бути реалізовані. Додайте кількість варіантів дизайну.


Стиль: опишіть, який стиль дизайну ви хочете отримати, які образи ви б хотіли використовувати. Вкажіть кольорову гаму, шрифти та загальний дизайн, який відповідає вашому бренду. Додайте бренд-бук, якщо він у вас є або референси.


Вимоги до формату: вкажіть вимоги до формату (наприклад, розміри, розширення, формат файлу тощо) та способи представлення (наприклад, онлайн або друк). Додайте перелік носіїв, їхній розмір та матеріал, з якого воно зроблені.


Текст: додайте текст, який має бути на макеті, зазначте, на чому робити акцент, вкажіть бажане розміщення тексту або порядок текстових блоків.


Терміни: вкажіть бажаний термін виконання робіт. Весь процес можна розбити на декілька додаткових етапів: погодження концепції й ескізів, проміжні варіанти, час на коментарі та правки, фінальний варіант. Це допоможе дизайнеру планувати свій час та дотримуватися термінів.


Бюджет: вкажіть бюджет, виділений на дизайн, чи готові ви зробити передоплату, коли готові оплатити роботу повністю, чи готові додатково оплачувати роботу з правками.


Очікування: напишіть, що ви очікуєте від дизайнера та які кінцеві результати ви хочете отримати.


Обмеження: вкажіть, якщо у вас є які-небудь обмеження.


Як бачимо, написання ідеального брифу для дизайнера – це не така проста задача. Але якщо ви витратите на це достатньо часу та зосередженості, то зможете скласти якісний бриф, який дозволить вам і дизайнеру працювати в одному напрямку та досягати відмінного результату. Не забувайте, що бриф – це ключовий елемент взаємодії між клієнтом та дизайнером, тому він має бути максимально точним та детальним. Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам скласти ідеальний бриф та зробити ваш проєкт успішним.

96 переглядів
bottom of page