top of page

Тренди 2023: жити ще більше

Поведінка та ставлення споживачів не є однозначними. Іноді вони роблять протилежне тому, чого від них раціонально очікували. Більш того, кожна криза несе свої унікальні виклики. GWI, технологічна компанія, що займається вивченням аудиторії, пояснює, що, попри зростання вартості життя, багато споживачів все одно залишатимуть місце для must-have задоволень. Taker | Maker висвітлив ключові думки та прогнози, куди споживачів можуть спрямувати свої необов'язкові витрати у 2023 році.



Жива перевірка фінансової впевненості


У Північній Америці та Європі спостерігається найбільше зниження фінансової та економічної впевненості з середини 2021 року. За цей час довіра до економіки впала на 40% у Північній Америці та на 24% у Європі.


Однак за межами Китаю дві третини споживачів кажуть, що їхнє поточне фінансове становище безпечне.


Важливо пам’ятати, що не всі однаково відчують фінансовий тягар, і хоча багато споживачів, безсумнівно, скорочуватимуть і змінюватимуть пріоритети витрат, інші – особливо ті, хто заробляє більше – продовжуватимуть витрачати, і витрачати багато.



Це фешн, крихітко


З попередніх рецесій нам відомо, що продукти та послуги можуть швидко переходити у свідомості споживачів від предметів першої необхідності до списку задоволень або навіть дуже витратних товарів. Отже, які категорії, схоже, увійдуть у споживачів до списку задоволень у 2023 році?


Одяг займає перше місце серед бюджетних задоволень. Коли мова заходить про бюджетне задоволення, одяг — це єдина категорія, яка входить до 3 найкращих варіантів серед всіх поколінь і статей.


Деякі ритейлери спостерігають уповільнення продажів, але такі гіганти, як власник Zara Inditex, навпаки звітують про зростання продажів.


У всьому світі покупки одягу суттєво не коливалися. Зокрема для покоління Z вони відповідали рівню до пандемії.


Ритейлери у форматі "luxury for less" є одними з тих, хто зростає найшвидше: покупки в таких мережах, як Marshalls і T.J.Maxx, зросли на 13% і 12% із середини 2021 року.


Разом з цим, споживачі не лише зосереджені на тому, щоб отримати найдешевший продукт, коли мова заходить про одяг, вони зосереджені на якості – на тому, що витримає випробування часом.


Вирішуючи, у яких брендів купувати, якість стоїть вище за вартість. Дослідження показує, що в цілому якість є основним рушієм покупки, тому бренди повинні відточувати свої повідомлення щодо якості та довговічності своїх товарів, оскільки споживачі прагнуть витрачати гроші ефективно.



Виглядаю добре, почуваюсь добре


Під час рецесії 2001 року зародився феномен, відомий як "індекс губної помади", коли Estée Lauder спостерігала зростання продажів губної помади. У 2023 році ми можемо побачити подібну історію.


Ulta Beauty перевершила свої очікування прибутків у другому кварталі в усіх основних категоріях. "Престижні" продажі косметики Coty зросли на 20% протягом фінансового року цього бренду краси.


Молоді жінки, які обмежені у бюджеті, схильні розглядати покупку засобів по догляду за шкірою та краси/косметики як задоволення. Для жінок-мілленіалів засоби краси/косметика та догляд за шкірою займають друге та третє місце у списку задоволень, відразу після одягу.


Стійкість категорії краси, ймовірно, залежить від комбінації декількох факторів: соціалізація, доступність і емоційний зв’язок. Останнє дуже важливо. Споживачі часто не бажають відмовлятися від дрібних задоволень чи привілеїв, які зрештою сприяють їхньому самопочуттю, що, мабуть, ще важливіше у важкі часи. Це дійсно емоційний зв’язок, який тримає споживачів на гачку, і на ньому бренди мають ще більше фокусуватися у своїх кампаніях.



Урочисте повернення подорожей


З середини 2021 року за межами Китаю кількість тих, хто купує квитки для відпустки або туристичної поїздки, зросла на 19%. Люди так довго сиділи під замком, що найближчим часом багато з них не хочуть відмовлятися від цієї приємної втечі.


Коли міленіалів запитали, що принесе їм радість у майбутньому, 55% відповіли, подорож/відпочинок – що посідає друге місце після проведення часу з родиною. Покоління X і бебі-бумери також віднесли подорожі до трійки своїх пріоритетних витрат навіть за обмеженого бюджету, припускаючи, що є інші скорочення, які вони готові зробити замість цього.


До того ж міленіали частіше за всіх кажуть, що витрачатимуть додаткові гроші на авіаквитки/подорожі. Вони також готові побалувати себе на різних етапах подорожі/відпустки. Про що це говорить брендам? Розраховуйте, що міленіали стануть ключовим ринком для преміальних апгрейдів.


Для багатьох відпочинок є ключовим фактором збереження їхнього добробуту, тому це є якості, на які туристичні бренди мають спиратися, щоб привернути увагу споживачів.



Ціна – не єдиний важіль


Споживачі все більше усвідомлюють, що ціни зростають. За межами Китаю дві третини стверджують, що вартість життя зросла порівняно з останніми 3 місяцями. Отже, оскільки ціни неминуче зростають, як бренди можуть зацікавити споживачів?


Довіра до бренду посідає третє місце у списку з 14 факторів покупки, випереджаючи знижки й чудовий сервіс. Як вже було під час попередніх рецесій, розрив у довірі може збільшуватися в періоди невизначеності.


Компанії можуть зміцнити довіру, відкрито та прозоро повідомляючи про те, як зміни цін впливають на їхній бізнес. А також зосереджуватися на побудові прямих стосунків зі своїми клієнтами, щоб зберегти їхню лояльність, навіть коли ціни зростають. Водночас заспокійливі повідомлення та дії, які демонструють співчуття, також можуть мати подібний ефект.



302 перегляди

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page