top of page

Тренди 2023: занепад онлайну

GWI, технологічна компанія, що займається глибинним аналізом аудиторії, щойно опублікувала прогноз з п'ятьма найбільш вагомими трендами, що допоможуть зрозуміти мислення споживачів у наступному році. Taker | Maker виділив для вас ключові думки та цифри цього репорту. Почнемо з першого тренду: спад популярності соцмедіа та інтернету в цілому.



Усе, скрізь, усе й одразу

Інтернет нікуди не дінеться. Ним користуються 5 мільярдів людей, і це число буде тільки зростати. Проте наші спосіб користування і ставлення до нього вже змінилися. Споживачі сприймають інтернет менш функціональним, його все менше використовують для перегляду та пошуку інформації, що є ключовими цілями онлайн поведінки.


Більшість дорослих не спить близько 15 годин на добу (цифра може мінятися в той чи інший бік, залежно від країни). За цей час вони проводять онлайн в середньому 6 годин 43 хвилини: в телефоні, комп'ютері, ноутбуці чи планшеті. Отже, майже половина часу без сну проводиться онлайн.


Якщо під час Covid більше людей проводили багато часу в Інтернеті, то зараз середньодобовий показник майже зрівнявся з показниками до пандемії. Це потенційна ознака того, що ми досягли свого роду точки насичення Інтернетом. Наразі люди знов мають менше вільного часу, тому й інтернетом користуються менше, ніж це було під час карантину.



Покращення онлайн досвіду

Для більшості людей віком від 25 років і більше Google є відправною точкою виходу в онлайн. Саме пошук інформації є основною причиною, чому споживачі користуються Інтернетом, але це також одна з причин, що знижується найшвидше, чому вони користуються ним (-14% з третього кварталу 2018 року).


Наразі пошук інформації означає не те саме, що було раніше. Алгоритми соціальних мереж можуть виявити те, що ми шукаємо, ще до того, як ми сформулюємо для себе, що саме ми шукаємо. Ось чому покоління Z використовує Instagram майже так само часто, як і Google.


Фундаментальні моделі поведінки в Інтернеті зникають. Звичні обмін думками, стеження за новинами та загальне використання Інтернету вже не працюють так, як раніше.


Оскільки речі, які ми часто робимо в Інтернеті, втрачають ту привабливість, яку мали раніше, це є чітке повідомлення брендам, що їм потрібно бути ще більш креативними. Споживачі хочуть бути впевненими, що їхній час онлайн не витрачається даремно.



Перетворення віртуальності на реальність

Наразі всі голови повернені у бік Web3. Метавсесвіт офіційно оголошено "наступним етапом" Інтернету.


Meta, Epic Games, Roblox Corporation і Tencent, які є піонерами популярних платформ соціальних мереж і відеоігор, не приховують своїх амбіцій і відкрито розглядають можливості Web3.


Та попри те, що споживачі проявляють значну зацікавленість метавсесвітом, Web3 все одно доведеться подолати знайомі проблеми, зокрема пов’язані з довірою.


Бачити – це вірити

Термін "інформаційне перевантаження" з’явився ще до інтернету, але у світі, де ми можемо отримати доступ до чого завгодно, де завгодно, воно стало набагато гострішим.


У всьому світі кількість споживачів, які стверджують, що соціальні мережі викликають у них занепокоєння, зросла на 11% з другого кварталу 2020 року. Причому покоління Z і мілленіали стверджують це найчастіше.


Довіра також стає проблемою. Все менше людей звертають увагу на думки експертів або інших людей в Інтернеті, купуючи нові продукти.


Плато часу в Інтернеті включає і плато часу у соцмережах, оскільки все більше споживачів вживають заходів, щоб скоротити свій час в онлайні. Кількість тих, що обмежують свій час онлайн, зросла на 14% з другого кварталу 2020 року.


У період з 2017 по 2021 рік спостерігається різке зниження кількості тих, хто довіряє великим видавцям новин. Споживачі поступово втрачають інтерес як до того, що відбувається в усьому світі, так і довіру до самих медіа.


Все більше людей переглядають новини в соцмережах, а не на новинних сайтах, у додатку чи будь-де в інтернеті. З огляду на те, що для споживачів дезінформація у соцмедіа є розчаруванням номер один, не дивно, чому вони починають втрачати довіру до інформації, яку вони бачать в інтернеті, навіть якщо платформи вживають заходів для розв'язання цієї проблеми.



Створення онлайн досвіду, що захоплює

Робота із занепадом в онлайні є складним завданням для різних індустрій і компаній. Одне з можливих рішень полягає у досвіді "зараз або ніколи" – унікальний досвід, який користувачі можуть отримати в обмежений термін.


Snapchat давно зробив це ключовою функцією свого сервісу, тепер до нього приєдналися Wordle і BeReal.


Оскільки час споживачів в онлайні скорочується, стимулювання щоденного використання відкриває двері для ендемічних інтернет-сайтів, там, де очікують і навіть вітають релевантну інформацію, наприклад, служби новин, пошукові системи й соціальні мережі.

209 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page