top of page

Інтерв'ю з креаторами | Діджитал маркетологиня Даша

Резидентка платформи Дар'я спеціалізується на маркетинг-стратегії, діджитал маркетингу, фешн журналістиці та проджект менеджменті. Основним критерієм у пошуку клієнтів для неї є етика та місія компанії. Вона ніколи не буду працювати із мас маркет брендами одягу, політичними партіями чи просто неетичними брендами. Ну і звісно – ніяких компаній з росії. Радить креаторам бути зібраними, навчитися ставити запитання та відстоювати свої креативні ідеї.


Розкажи трохи про себе та свій професійний бекграунд? Як давно займаєшся маркетингом та контентом? Як давно працюєш як фрілансер?

Зараз я працюю як маркетинг та проджект менеджер. Починала працювати у сфері фешн, отримавши відповідну освіту, проте дуже швидко розчарувалась у цій галузі. Я почала свій професійний шлях із піар агенцій у Лондоні, під час інтернатури десять років тому. На фріланс я перейшла п’ять років тому, через декретну відпустку. Саме тоді я й вирішила змінити фокус на сферу айті. Проте вже рік як я знайшла проєкт мрії – я створюю медіа для sustainable бренду bettter.


Як на твою думку впливає контент на досягнення глобальних бізнес цілей клієнтів? Як змінюється його вплив протягом часу?

Стосовно контенту я можу сказати тільки те, що він наразі править світом. Від політики, до б'юті, якісний контент допомагає боротись з ворогом чи продавати товари. І я думаю, що протягом часу, вимоги до його якості будуть тільки зростати.


Як змінилося твоє життя та твоя робота з початком війни?

З початком війни моє життя змінилося. Оцінювати, чи сильно, чи ні я не можу. Адже з одного боку я виїхала майже одразу з дитиною, і він не чув жодного пострілу, ми перебуваємо в абсолютній безпеці в прекрасній Чехії. Проте з іншого боку, в Україні у мене залишився мій партнер і батько дитини, який наразі служить, у сина залишився садок та всі його гуртки й друзі. Але порівнюючи це з тим жахіттям, через що проходять зараз люди на Сході, Півдні та через що пройшли жителі Півночі, я розумію що мені не довелося адаптуватися до нових умов, я нічого не втрачала, і не зазнала труднощів.


Твої поради іншим креаторам, які поїхали з України – що робити, чого уникати?

Серед моїх порад як до, так і під час війни – ніколи не зупинятись у пошуку проєктів, не забувати про волонтерство та заробляти гроші (сплачуючи податки). Адже все закінчиться, і нам треба буде відбудовувати країну.


Чи працюєш зі старими клієнтами? Як і за якими критеріями шукаєш нових? Які проєкти точно не розглядатимеш?

Я працюю з усіма клієнтами, які були й до війни. Проте все одно весь час шукаю щось нове – зараз дуже багато пропозицій саме для креаторів з України, тому від Телеграм каналів, до сторіс в Інстаграм – дивлюсь усюди. Основний критерій у пошуку клієнтів для мене – це етика та місія компанії. Я ніколи не буду працювати із мас маркет брендами одягу, політичними партіями чи просто неетичними брендами. Ну і звісно правило вже восьми років – ніяких компаній з росії.


Що важливо для тебе в роботі з клієнтом, над проєктом?

Мені дуже важливо, щоб клієнт вмів делегувати вирішення задач, щоб він був flexible у сприйнятті змін, та вмів подивитись на продукт чи проєкт з боку.


Розкажи, будь ласка, про досвід роботи з платформою та її клієнтами.

Про платформу я дізналася через персональне знайомство із засновницею :) Я мала нагоду протестити її і як клієнт, і як креатор. Обидва рази це було дуже зручно та результативно.


На чому зараз фокусуєшся у роботі? З якими викликами в роботі з клієнтами найчастіше стикаєшся? Чи змінилися вони в контексті до / після війни?

Зараз я фокусуюся переважно на проєкті, який спрямований на допомогу креаторам з України у якості проєктного менеджера. У перші тижні війни бренд одягу, із яким я працюю, вирішив трохи змінити напрямок роботи на волонтерський, і ми створили платформу з допомоги креаторам з України – bettter comunity.


Серед наших напрямків була фінансова допомога, допомога із працевлаштуванням та пошуком житла. Наразі цей проєкт еволюціонував до повноцінної агенції, яку ми створили разом із партнерами, щоб цілеспрямовано просувати українську креативну сферу як вдома, так і за межами нашої країни.


Стосовно викликів – їх наразі майже немає, адже всі ставляться один до одного із великим розумінням та терпінням.


Твої поради клієнтам з пошуку/вибору креатора: як знайти того, хто точно зробить роботу, як потрібно?

Знайти того, хто точно зробить роботу як потрібно з першого разу ніколи не виходить :) Але треба доводити брифи до досконалості, робити їх такими, щоб навіть людина з вулиці могла зрозуміти задачу та бути відкритими до ідей.


А креаторам: як стати таким, з яким завжди хочеться працювати?

Креаторам треба бути зібраними, вміти ставити запитання та дослухатися до тих, хто довше працює із проєктом/брендом, проте відстоювати свої креативні ідеї.


bottom of page