top of page

27 програм з підтримки ЄС у сферах культури, мистецтва та креативу

Зібрали актуальні на літо гранти та резиденції, можливості та програми, стипендії та ініціативи, які допоможуть українським креативникам, митцям та культурним діячам розвиватися та отримувати дохід в Україні та Європі. Якщо ви у пошуках роботи — читайте нашу добірку 37 ресурсів з пошуку роботи для українок і українців в Європі та світі. Якщо ви у пошуках проф освіти — читайте нашу добірку 10 безкоштовних ресурсів для навчання креативу та діджиталу.



Хакатон 3.0: NFT Edition

Дедлайн: 10 липня 2022

Дозволить опанувати NFT-технології та представити власні витвори мистецтва в діджитал всесвіті. Для художників, музикантів, відеографів, дизайнерів, креативників, артменеджерів та веброзробників.

Україна


Youth4Regions

Дедлайн: 11 липня 2022

Програма для студентів та молодих журналістів від 18 до 30 років. Це можливість відвідати Брюссель, щоб дізнатися більше про політику ЄС у різних регіонах, познайомитися з відомими журналістами та взяти участь у прес-поїздках. Організатори забезпечать акредитацію на події та покриють витрати на подорож.


Літературна резиденція

Дедлайн: 31 липня 2022

Це можливість поїхати до Польщі, щоб попрацювати над своїм письменницьким, перекладацьким або видавничим проєктом і долучитися до польського літературного життя. Організатори шукають авторів, які зможуть популяризувати українську та польську літературу. Учасники отримують: щомісячну стипендію розміром 600 євро, безкоштовне проживання у Кракові, покриття витрат на проїзд. Резиденція для українських письменників, перекладачів та професіоналів видавничої сфери триває від трьох до дев’яти місяців. Програмою опікується Інститут літератури в Кракові за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі.


Kyiv Biennial

Дедлайн: 31 липня

Ініціатива з підтримки української мистецької та культурницької спільноти. Першочергове завдання ініціативи – надати фінансову допомогу людям, що залишились в Україні та забезпечити покриття їхніх базових потреб в умовах окупації та релокації.

Україна


ІЗОЛЯЦІЯ

Дедлайн: 31 липня

Термінова підтримка працівників культури у розмірі 5000 грн. Це можливість отримати негайну матеріальну допомогу для митців та професіоналів сфери культури, які опинилися у скрутному становищі через війну росії проти України. Організатори підтримають людей як в Україні, так і за її межами, і покриють їхні базові професійні та особисті потреби. Ініціативою опікується фонд ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки House of Europe.


ZEBRA Poetry Film Festival

Дедлайн: 1 серпня 2022

Конкурс для режисерів короткометражних фільмів, що базуються на віршах.

Німеччина


Агенція митців у вигнанні

Ініціатива сфокусована на підтримці українських діячів культури у Франції, які вимушені були покинути свою країну через повномасштабну війну. Також ініціатива підтримує студентів у галузі культури та мистецтва.

Франція


Artists at Risk

Європейська організація, яка має понад десять років досвіду надання підтримки митцям / митчиням в небезпеці спільно з Goethe-Institut допомагає українській мистецькій спільноті у разі потреби виїхати з країни, надає резиденції та сприяє в реалізації артпроєктів.


Artists at Risk Connection

Грант для митців з України, який може бути використаний для надання короткострокової допомоги на невідкладні потреби, наприклад: харчування, одяг, оренду, комунальні послуги, медичні рахунки, юридичну допомогу тощо. Для художників, скульпторів, кінематографістів, фотографів, карикатуристів, графічних дизайнерів, 2D/3D артистів, мультимедійних художників, дизайнерів текстилю, архітекторів, дизайнерів інтер’єру та міського простору, ремісників та народних майстрів, керамістів/гончарів, дизайнерів ювелірних виробів, режисерів художніх / короткометражних / документальних фільмів, мультфільмів та телебачення, декораторів, гримерів, художники візуальних ефектів, VFX спеціалістів.

США


Artists Support Ukraine

Грант для митців, що потребують екстреної допомоги в Україні для своєї безпеки та реалізації арт-проєктів. Для українських митців, мисткинь, кураторів, кураторок та працівників культури.

Україна


Berlin Factory

Міжнародна спільнота інноваторів надає можливість амбітним умам із мистецтва, технологій та науки творити у спільній екосистемі. А саме пропонує українцям 6 місяців безкоштовного членства з доступом до локацій, нетворкінгу та внутрішніх можливостей.

Німеччина


Borderland Foundation

Проживання протягом місяця, робоче місце та стипендія у розмірі 1000 євро.

Для українських художників, письменників, перекладачів та культурних діячів.

Польща


Casa Wabi

Резиденція для українських художників від фонду Casa Wabi. Для участі необхідно надіслати своє портфоліо на пошту applications@casawabi.org

Мексика


Cultural Aid Ukraine

Інформаційний пункт від ifa (Інститут міжнародних відносин у Штуттґарті) пропонує митцям й мисткиням, представникам культурної сфери та місцевим культурним інституціям з України: консультації, посередництво у контактах з представниками місцевої культурної сфери, культурний обмін у різних галузях і різні його формати, курси, нетворкінг з громадянським суспільством.

Німеччина


CulturEUkraine

Простір для співпраці та творчості допомагає українським митцям та творцям реалізовувати свої ідеї, приєднуватися до проєктів і резиденцій, отримувати допомогу з придбанням матеріалів. У центрі є спільний коворкінг, окремі студії та спільні майстерні для роботи, а також виставкові зали.

Литва


Culture of Solidarity Fund

Екстрена допомога митцям і культурним ініціативам в Україні від Культурного фонду Allianz та Європейського культурного фонду. Фонд підтримує європейські культурні ініціативи та ініціативи солідарності з Україною, що діють переважно в таких сферах: незалежні (культурні) медіа та медіаплатформи, культурні місця захисту та притулку для художників-біженців і діячів культури, мистецькі проєкти й виробництва, що виховують надію на мирне майбутнє України та всієї Європи.


DOCU/HELP

Фонд підтримки для українських кінематографістів/-ок, які сміливо та відчайдушно документують події війни в Україні просто зараз.

Україна


Erasmus for Young Entrepreneurs

Програма обміну для підприємців-новачків і європейських менторів. На учасників чекатиме обмін досвідом до 6 місяців, дослідження іноземного ринку та ділові знайомства з професіоналами з інших країн Європи. Програма надає фінансову підтримку новим підприємцям під час обміну, що допоможе покрити витрати на проживання в іншій країні.


Helsinki International Artist Programme

Резиденція для українських митців від Helsinki International Artist Programme, Frame Contemporary Art Finland, Connecting Points та Saari Residence. Оплачується проїзд та надається житло у Гельсінкі та Мюнямякі. Термін перебування становить від 1 тижня до 3 місяців.

Фінляндія


Lithuanian Council for Culture

Тримісячні гранти у розмірі 1800 євро від Литовської ради з питань культури. Для діячів культури та мистецтва України, які знайшли прихисток у Литві, у галузях архітектури, бібліотечної справи, цирку, образотворчого мистецтва, дизайну, етнічної культури та народного мистецтва, фотографії, культурної спадщини, літератури, музейної справи, музики, танцю, міждисциплінарного мистецтва й театру.

Литва


SEA Foundation

Проєкт пропонує термінову резиденцію для українських митців. Ініціатива триває протягом 3 місяців і забезпечує харчуванням, проживанням та невеликою стипендією. Для професійних українських митців, кураторів, кураторських колективів чи дуетів кураторів / художників, які є переселенцями чи тікають від війни.

Нідерланди


Shelter for Ukrainian Artists

Координаційний офіс надавє допомогу людям із культурного середовища України як онлайн, так і фізично у Відні, Граці та Інсбруці. Ця платформа об’єднує культурних працівників України з установами, особами та ініціативами в Австрії, які готові підтримати їх.


socl:e

Артколектив socl:e пропонує допомогу з житлом, оформленням документів і логістикою українським митцям, які тимчасово переїхали до Франції через війну. socl:e шукає інституції та мистецькі центри, що можуть запропонувати екстрені мистецькі резиденції у Франції.


Staromiejski Dom Kultury та місто Варшава

Інтервенційні стипендії розміром до 5000 польських злотих для художників з України. Програма вже фінансово підтримала 50 українських митців. Збір пропозицій ще триває – заявки, які зараз потраплять до резервного списку, розглядатимуться одразу після збільшення фінансування програми.

Польща


Ukrainian Artistic Task Force

Ініціатива українських митців та мисткинь для об’єднання та допомоги.


Український мистецький фонд екстреної допомоги

Одноразова фінансова допомога та стипендії до 3-х місяців культурним діячам та працівникам сфери культури. Для незалежних митців, кураторів і працівників сфери культури.

Україна


Unia Literacka

Довготривала допомога у професійних питаннях: стипендії, платні авторські вечори, співпраця з видавництвами. Для українських письменників і письменниць, перекладачок і перекладачів, а також загалом людям зі світу літератури.

Польща

Писати на імейл ukraina@unialiteracka.pl з описом своїх потреб, вас сконтактують з особами та інституціями, які нададуть безпосередню допомогу.

115 переглядів
bottom of page