top of page

Інтерв'ю з клієнтами | Ірина з Vandog Agency

Оновлено: 17 серп. 2022 р.

Ірина Метньова, креативна директорка та власниця Vandog Agency, ко-фаундерка та продюсерка Laborantki, консультантка польського офісу UNICEF, експертка з креативної стратегії та брендингу. В рекламному бізнесі вже 18 років. Своєю суперсилою вважає здатність створювати сенси, інтегрувати їх у роботу і масштабувати. Найбільший виклик для Ірини зараз – різниця в ментальності людей і як слідство – знайти своїх. Тих, хто розділяє цінності свободи, прозорості, справедливості.



Розкажи трохи про себе та свій професійний бекграунд. Як давно займаєшся маркетингом, рекламою, контентом?


18 років я в рекламному бізнесі. Спочатку працювала у мережевих агенціях, потім хотілося спробувати власні сили і вже сьомий рік працює агенція Vandog, що спеціалізується на розробці брендів та комунікаційних стратегіях.


За що відповідаєш у компанії? На чому фокусуєшся у роботі?

Відповідаю за стратегію та креатив, але як власниця я відповідальна за кінцевий результат.


Які перед тобою стоять цілі? Як контент впливає на досягнення цих цілей?

Перед війною я почала займатись розвитком напрямку public sector communication в агенції. Тепер я консультую польський офіс UNICEF, який відповідає за допомогу українським жінкам та дітям, які були вимушені рятуватись від війни. Тож я хочу зрозуміти як влаштована робота великих міжнародних організацій та як можна краще співпрацювати задля реальних потреб вразливих груп, особливо зараз. Також я мрію про те, щоб бізнес в Україні потроху починав відновлюватися та зважати на сталість і повагу до споживачів. Я б хотіла, щоб комунікація це враховувала і допомагала яскраво доносити нові ідеї. Саме для цього я здобуваю цей новий для себе досвід.


З якими викликами стикаєшся найчастіше?

Найбільш виклик – різниця в ментальності людей. Люди діляться не на тих, хто з Заходу або Сходу, хто гетеро або гомо, веган чи ні, а на тих, хто поважає або ні чужі кордони, розділяє або ні цінності свободи, прозорості, справедливості.


Тож найбільший виклик – знайти своїх і з ними співпрацювати. Стало абсолютно зрозуміло, що я не зможу працювати з компаніями або підприємцями, які не поділяють вищезазначені цінності.


Чи змінилися виклики в контексті до / після війни?

Все спростилося, стало чорно-білим. Ти або чесний, або ні. Або роботящий, або ні. Або прагнеш кращого для своєї країни, або ні.


Твоя суперсила?

Я створюю сенси, привношу їх у роботу і масштабую. Вмію вибудувати масштабну історію для бренду або проєкту, чітко бачу чого цей бренд має досягти і стратегічно йду до цього.



Як змінилося твоє життя та твоя робота з початком війни?

Життя фізично перемістилось у Європу. За 5 місяців я встигла пожити і побувати у 5 країнах, остаточно зрозумівши, що щаслива я в Україні, там де мій дім.


Де ти зараз базуєшся?

Варшава стала прихистком на майбутні декілька місяців. Я готова переміщуватись, здобувати нові життєві досвіди, готова й повернутись, але маю бути впевнена у безпеці через дитину.


Через що довелося пройти?

Якихось супер важких побутових випробувань, на щастя, не було, бо життя впродовж двох місяців у маленькій квартирі в Берліні вшістьох – це не випробування, а так, тимчасові незручності.


Набагато важчим виявилось внутрішня неспроможність відповісти впродовж досить довгого часу – а що робити далі? І в цей момент я взяла дитину і ми поїхали до моря.

Видихали, спали, нюхали квіти та купались. Я ожила. Захотілось знов всього.


Що допомогло адаптуватися до нових умов?

Умови змінювались багато разів.

По-перше, я щодня нагадувала собі, що це тимчасово.

По-друге, планувала спочатку справи на один день, потім на тиждень, потім на місяць.

Але якщо щось йшло не так, знову ж таки, нагадувала собі: це тимчасово, колись стане краще.


Твої поради іншим маркетологам / підприємцям / власникам бізнесу, які поїхали через війну з України – що робити / чого уникати на новому місці?

  1. Дати собі видихнути. Озирнутись. Відчути місце або місто. Смак їжі, води, фактур навколо. Поспілкуватись з людьми.

  2. Організувати найпростіші речі: побут, харчування, сон.

  3. Організувати школу або садок для дитини – це запорука вашого вільного часу.

  4. Пошук клієнтів або місця роботи. В моєму випадку агенція не припиняє роботу, в нас є запити і ми, хоч і невеликим штатом, але працюємо. Команда самостійна, тож я маю змогу сконцентруватись на консультуванні, пошуку цікавих колаборацій та нових клієнтів.

Чого зараз не вистачає тобі, щоб бути ефективною в роботі?

Я ефективна як ніколи. В мене саме той психотип, який максимально мобілізується в стресових умовах.



Як завжди шукаєш креаторів контенту?

По-різному. Один зі способів – це ваша платформа, за що я дуже вдячна. Так ми вже зробили декілька проєктів. Особливо приємно, що можна знайти виконавців на будь-який бюджет.


Під які завдання шукаєш найчастіше?

Для співпраці з малим бізнесом.


За якими критеріями відбираєш?

Для мене важливе портфоліо. Я обираю крутих профі з яскравими роботами, добре, що тут такі є.


Скільки часу зазвичай є на пошук та вибір креатора?

Десь тиждень-два.


Кого точно не розглядатимеш?

Снобів за найвищим костом.


Що важливо в роботі з креатором?

Професійний підхід: цілісне сприйняття проєкту, розуміння своєї ролі в ньому, розуміння відповідальності, вміння знайти найкраще рішення.



Що привело тебе на платформу? Як дізналася?

З постів Юлі (засновниця Taker | Maker).


Які були бар'єри? Чому вирішила спробувати?

Спочатку були побоювання, що відсутній контроль та засоби впливу, і що ця фрілансерська штука про те, що фрілансер нікому нічого не винен – не підходить. Але це марні побоювання.


Розкажи коротко про досвід роботи із платформою і креаторами платформи?

Ми два рази скористались послугами платформи у пошуку режисерів. Обидва рази – вдалий досвід: режисер Діма Голумбевський зробив шедеврально красиву картинку у бьюті ролику для бренду Lash&Cash.


Для клієнта DoDo Toy, український виробник пазлів, ми створили веселий ролик, де режисером був Віталік Молчанов. Він додав жвавості і класно впорався з задачею. Його бачення підсилило креативну ідею.


Чи виправдали очікування?

Так, повністю.


Що тобі найбільше подобається у платформі?

Що можна знайти як одного спеціаліста, так і всю команду на проєкт.


Що варто покращити?

Штрафні санкції для тих, хто п'є кров.


Твої поради іншим клієнтам щодо пошуку/вибору креатора: як знайти того, хто точно зробить роботу, як потрібно?

Дивитись портфоліо, розмовляти, питати Юлю)


Твої поради креаторам: як стати таким, з яким завжди хочеться працювати?

Зробити круте портфоліо, викласти на платформу, дружити з Юлею))

Ну і звісно, будувати власний бренд, роблячи круті штуки.




Зв'язатися з режисерами, які співпрацювали з Vandog Agency, і запросити на проєкт – пишіть Юлі Письменній, pysmenna@gmail.com

69 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page